千葉伝統郷土料理研究会は創立約40年になります。本会の仕事は「千葉県の米を作っている農民の手から生まれた独特の太巻きずしの技術を正しく後世に伝えること」です。
海苔巻きずしは全国的にもその種類は多いのですが、千葉県の巻き方は他の地区に例のない独特な手法で巻くものです。 私がそれに気付いたのは昭和30年(1955年)の頃で、そのアイデアと工夫に驚歎しました。以来、直接現地の方達から直に伝授されたものを後輩諸姉に無料で伝授し、会として米の消費拡大と文化の継承に務めています。
S60年に私の初めての著書である 「楽しく作る祭りずし」(全国学校給食協会)が発行されました。この年に食糧庁が発行した「ふるさとおにぎり百選」に千葉県は太巻きずしが掲載され全国デビューを果たしました。これをきっかけに県内の学校給食で郷土料理として太巻きずしを取り上げることになりました。最近、県内各地の「道の駅」では生産者達が競って太巻きずしを販売し好評です。
私たちは、この県の農民の創意と工夫を尊重し正しく伝承活動をすると共に、栄養士としての食品に対する知識と技術を付加し米を食する日本人の巻きずしの位置付けを向上させ普及したいと考えています。
Chiba Traditional Local Cooking Association(*CTLCA)
CTLCA is celebrating the 40th anniversary of its founding as an association.Our mission is handing down the unique techniques of “Matsuri-Sushi” to future generations.The technique is created by Japanese rice farmers in *Chiba Prefecture. *Chiba prefecture is close to Tokyo and located on a peninsula surrounded by the sea.
There are many types of ” Norimaki sushi ” (vinegary rice rolled in dried laver) in Japan,but ” Futomaki Matsuri Sushi ” is made in distinct way.I realized that in 1955, and I admired the way of thinking and ingenuity.Since then, I’ve learned the technique from local people, and passed on those techniques onto other people and you.By doing so, CTCLA encourages people to consume more rice and pass on traditions.
The first book of ” Futomaki Matsuri Sushi ” was released in 1985 and became a bestseller.At the same time, ” Futomaki Matsuri Sushi ” was known across the nation as “Furusato Onigiri Hyakusen” which was issued by *Food Agency of Japanese administrative agency. *Food Agency is changed Ministry of Agriculture,Forestry and Fisheries (MAFF) now.
We respect the creativity and originality of the farmers of Chiba, and we aim to pass down these expertise and skills to future generations.In additions, CTCLA’ s members are also nutritionists, so we try diffuse our knowledge and techniques into our foods.
太巻き祭りずしは、上総地方を中心に米を作っている農民たちにより、好んで巻かれていた太い海苔巻きです。
東京湾で豊富に採れる「海苔」、保存のきく「干瓢」、手近に売られている「赤でんぶ」、この三品が基本となって、冠婚葬祭の主役として、様々な文様が生まれました。まさに農民の手から生まれた農民の芸術作品が、千葉県の太巻きです。
素材が簡単に得られ、あとは工夫次第で数々の切り口の造形が生まれるもので、私はこれこそ米の生産している人々の手から生まれた「食の農民の芸術」だと思います。
取材して感じたことは、「お互い褒め合って出来上がった海苔巻きを作ってきた」結果が、今日を築きあげた成果でしょう。生意気にも、私が本を書いて「この技術」を千葉県の財産として残そうと考えたわけで、多くの仲間たちの協力を得て、今日に至りました。
Futomaki Masuri Sushi was created mainly by the farmers in northern Chiba Prefecture for ceremonial purposes.The main ingredients in Futomaki Matsuri Sushi are rice,nori (laver from Tokyo Bay), kanpyo( dried shaving of calabash gourd that can be preserved for a long time),and sakura denbu(pink fish floss than can be bought anywhere).We make thick nori rolls and omelette rolls and arrange them into unique patterns,thereby developing creative methods of handing the bamboo mats.It is a great form of art that was developed by farmers in Chiba.
When I collected researchers from farmers in Chiba, I felt that they complemented one another. It can be a sign of making progress.I wrote a book with CTLCA in order to pass on these traditions to future generations.